Balın Kıvamı Nasıl Olmalı ?

28-11-2022 04:23
Balın Kıvamı Nasıl Olmalı ?

Balın Kıvamı Nasıl Olmalı ?

Balın Kıvamı Nasıl Olmalı ? Bal yoğun kıvamlı, yavaş akışkan(viskozitesi yüksek) bir gıdadır.

Arılar kovanda gruplar halinde farklı işler için görevlendirilirler, bir grup tarlacı arı (nektarcı), bazıları petek örme ve onarma, bir grup kovan girişinde koruma ve hava sirkülasyonu için görevlidir.

Bazı işçi arılar petek üzerinde kanat çırparak balın nemini uçururken, bazı işçi arılar kovan girişinde kanat çırparak kovan içerisinin havalanmasını sağlarlar ve balın neminin düşürülmesine destek olurlar.

Yeterli nem oranına gelmiş olan bal gözenekleri balmumu ile sır örülerek kapatılır.

Arıcıların bal hasadı yapmadan önce dikkat etmesi gereken en önemli kural, petek çıtalarının yukarıdan aşağıya üçte ikisinin sırlanmış olması gerekmektedir.

Yeterli oranda sırlanmamış peteklerden sağılan balın nem oranı yüksek olur ve balın kıvamı düşük, fazla akışkan olur.

Balın Kıvamı Nasıl Olmalı ? Balın nem oranı Bal Tebliğine göre en fazla %20 (püren balında %23) olmalıdır. Fakat balın nemi %18,5 ten fazla olmaması tercih edilir.

Nem balda önemli kalite unsurudur, ne kadar düşük olursa o kadar iyidir. Yüksek nem, zamanla ortam sıcaklığına da bağlı olarak bal mayasının çoğalmasına ve balın ekşimesine neden olur.

Ayrıca balın kıvamı ortam sıcaklığına göre değişir. Balın sıcaklığı arttıkça bal daha akışkan, sıcaklık azaldıkça daha koyu olur, sertleşir. Balın Kıvamı Nasıl Olmalı ? yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.