Balın Donması, Kristalleşmesi Doğal mı ?

28-11-2022 03:50
Balın Donması, Kristalleşmesi Doğal mı ?

Balın Donması, Kristalleşmesi Doğal mı ?

Balın kristalize olması, balın donması tamamen doğal bir olaydır.

Balda doğal olarak glikoz ve fruktoz şekerleri vardır. Glikoz molkülleri zamanla kristal forma dönme eğilimi göstermektedir.

Balda kristalizasyon, balın içeriğindeki glikoz moleküllerinin kristal forma dönüşmesidir.

Bal 5 ve 15 derece arasında daha hızlı kristalize olabiliyorken, sıcaklık 5 derece altına indikçe ve 15 derece üzerine yükseldikçe daha zor kristalize olmaktadır.

Bazı ballar, örneğin kanola balı, ayçiçeği balı gibi ballar çok hızlı kristalize oluyorken, çam balı, sedir balı, akasya balı gibi ballar uzun süre kristalize olmamaktadır.

Kristalizasyonu, balın kaynağına göre değişen glikoz/fruktoz oranı, polen miktarı ve ortam sıcaklığı, nem oranı gibi faktörler etkilemektedir.Kanola balı, ayçiçeği balı daha yüksek glikoz ve daha düşük fruktoz oranına sahiptir, glikoz molekülleri fazla olduğu için daha rahat kristal forma dönmektedir.

Çok bitkili (polifloral) çiçek balları genelde kristalize olmaya daha meyillidir, bunun sebebi yine glikoz ve fruktoz miktarının eşit olması ve polen içeriğinin yüksek olmasındandır.

Çam balı, sedir balı, meşe balı, çörekotu balı gibi ballarda ise glikozun 1,2 ile 1,5 katı arasında fruktoz vardır. Glikoz molekülleri az olduğu için, glikozun kristal forma dönüşmesi daha zor olmaktadır. Ayrıca salgı ballarında toplam doğal şeker miktarıda çiçek ballarına göre daha azdır, buda kristalize olmasını geciktirmektedir.

Çam ballarının hızlı kristalize olması kovanda yazdan kalan bir miktar çiçek balı ile karıştığını gösterir. Bu olumsuz bir durum değil aksine balın daha zengin olduğu anlamına gelir.

Balın Donması, Kristalleşmesi Doğal mı ? Balın kristalize olmasının tamamen doğal bir olay olduğu, iki kere ikinin dört ettiği gibi aşikardır.

Tüketici donmuş balı tercih etmediği için, firmalar bala pastörizasyon ve filtrasyon işlemi uygulayarak balın kristalize olma süresini uzatmaya çalışıyorlar. Böylelikle beslenmek için ve şifası için tükettiğimiz balı, besleyici ve faydalı değerleri azalmış şekilde tüketmiş oluyoruz. Çiçek ballarının rafta donmuş halde olması veya evde hızlı kristalize olması balın işlenmemiş olduğunun bir kanıtıdır. Balın donması, kristalleşmesi doğal mı ? tartışması maalesef kaliteli bala ulaşmamızı zorlaştırıyor.

Sağlıklı bal, işlenmemiş bal tüketmek isteyen müşterilerimiz için, Fethiye Balevi DONUK markasıyla sadece kristalize olan balları ambalajlıyoruz.

Donuk ballarımızı incelemek için buraya tıklayınız.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.