İşlenmemiş Bal, Ham Bal Nedir ?

11-09-2019 16:43

İşlenmemiş Bal, Ham Bal Nedir ?

Arıların bıraktığı gibi; doğal ve değerleri korunmuş.

İşlenmemiş bal, ham bal, filtre edilmemiş ve pastörize edilmemiş baldır.

Neden İşlenmemiş, Ham Bal

Isıl işlem görmediği ve filtre edilmediği için , vitaminler, enzimler, antioksidan, antimikrobiyal maddeler ve polen içeriğinden hiçbir şey kaybetmemiştir.

Bal Neden İşlenir ?

Bal, paketleyici firmalar tarafından kristalizasyonu önlemek amacı ile filtrasyon ve pastörizasyon işlemine tabi tutulmaktadır.

Filtrasyon esnasında balın en önemli bileşenlerinden olan arı poleninin büyük bölümü alınmaktadır. Pastörizasyon esnasında ise balda bulunan fenolik ve flavonoid maddeler, enzimler, aminoasitler yüksek ölçüde zarar görmektedir.

Ham bal binlerce yıldır bilinen ve şifa için kullanılan, antiseptik ve antiviral özelliklere sahip doğal bir mucizedir. Fakat günümüzde bala uygulanan işlemler balın faydalarını önemli ölçüde yok etmektedir. Isıl işlem görmemiş filtre edilmemiş aktif balları ayırt etmek amacı ile "İşlenmemiş Bal" (Ham bal, çiğ bal, aktif bal, raw honey "ingilizce") terimi kullanılmaktadır.

Ham balın tek dezavantajı ise, polenleri filtre edilmediği ve pastörize edilmediği için, kış aylarında özellikle çiçek ballarında kristalize olma olasılığı artmaktadır.

Balı en doğal haliyle tüketmek istiyorsak eğer, işlenmemiş balın kristalize olabileceğini ve kristalize olmuş bir balı tüketmeyi öğrenmemiz gerekmektedir. Çünkü, bizler kristalize olmuş balı tüketmediğimiz sürece, firmalar bala filtrasyon ve pastörizasyon işlemi yapmak zorunda kalacaklardır.

İşlenmemiş bal, en sağlıklı baldır.

Arıların bıraktığı gibi; doğal ve değerleri korunmuş.

 

Fethiye Balevi

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.